Εταιρικό Σχήμα



Εγγραφείτε
Copyright 2020 © ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ | All Rights Reserved. / Powered by NETinfo
Βασικός στόχος του Εθνικού Σχεδίου Δράσης θα είναι η επίτευξη της αποτελεσματικής ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία της Κύπρου (ελεύθερες περιοχές) στη βάση ρεαλιστικών στόχων, στοχοθετημένων μέτρων και ενεργειών στήριξης.
Η κοινωνική ενσωμάτωση είναι αυτή που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, αφού η επιτυχία του εγχειρήματος θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για την κοινωνία υποδοχής, η οποία πρέπει να αποδεχθεί τον πολύ-πολιτισμικό της χαρακτήρα, όπως διαμορφώνεται σταδιακά ήδη από τη δεκαετία του ’90.
Το Εθνικό Σχέδιο πρόκειται να συμβάλει στην επίτευξη αυτού του στόχου, με ένα πλέγμα δραστηριοτήτων για: αποτελεσματική κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών με όρους ανθρωπιστικούς, ισότητας, ισονομίας και προστιθέμενης αξίας, με ταυτόχρονη ενδυνάμωση της δυναμικής της κοινωνίας και οικονομίας της Κύπρου.
Με βάση τις ευρωπαϊκές αξίες, τις πολιτικές και τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς, για να είναι αποτελεσματική και προστιθέμενης αξίας η κοινωνική ένταξη των μεταναστών στην Κύπρο θα πρέπει να πραγματοποιηθεί:
Με όρους ανθρωπιστικούς
Δεν πρέπει να παραγνωρίζεται ότι οι άνθρωποι που έχουν οδηγηθεί σε υποχρεωτική μετεγκατάσταση από τον τόπο τους, εξαιτίας ακραίων φαινομένων, όπως είναι ο πόλεμος και η πείνα, βρίσκονται σε παντελή αδυναμία. Το γεγονός ότι έχουν ζήσει πραγματικές τραγωδίες, μπορεί να έχει οδηγήσει σε σοβαρά ψυχικά τραύματα. Η μεταβολή των συνθηκών διαβίωσης, έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση, την απελπισία, την οδύνη. Η έννοια της ανθρωπιστικής κρίσης εμφανίζεται για πρώτη φορά με τόση ένταση σε ευρωπαϊκές χώρες και τις ειδικές πληθυσμιακές ομάδες των μεταναστών. Οι παρεμβάσεις που θα προταθούν και θα υλοποιηθούν θα πρέπει να σχεδιαστούν με όρους ανθρωπιάς, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις οι ομάδες μεταναστών, δεν έχουν άλλη εναλλακτική εγκατάστασης, εκτός αυτής της χώρας υποδοχής ή άλλης ευρωπαϊκής χώρας.
Με όρους ισότητας
Οι δραστηριότητες που περιλαμβάνονται στην κοινωνική ένταξη, αλλά και όσες σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους διαφορετικούς εμπλεκόμενους φορείς θα πρέπει να στηρίζονται στις ευρωπαϊκές αξίες περί ισότητας των φύλων και της ανοιχτής κοινωνίας.
Οι ευρωπαϊκές αξίες είναι αδιαπραγμάτευτες και η ενσωμάτωση στην κοινωνία της Κύπρου θα πρέπει να γίνει μεν με όρους πολυ-πολιτισμικότητας και με σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά οι θεμελιώδεις αξίες της ελευθερίας του ατόμου και της ισότητας των ανθρώπων θα πρέπει να διέπουν το σύνολο των παρεμβάσεων. Κύριο εργαλείο για την επίτευξη όρων ισότητας, είναι η αποφυγή της περιθωριοποίησης των μεταναστών, αλλά η ενεργός και ισότιμη ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία υποδοχής, καθώς έτσι αποφεύγεται η αναπαραγωγή στερεοτυπικών αντιλήψεων, που τελικά οδηγούν σε ανισότητες.
Με όρους ισονομίας
Η ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία της Κύπρου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με όρους ισονομίας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο κίνδυνος αδήλωτης απασχόλησης με όρους εργασιακής ανομίας και εξαθλίωσης και να στηριχθεί η προώθηση μεταναστών στην απασχόληση σε επαγγέλματα όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργατικού δυναμικού. Πρόκειται δύο βασικές γραμμές , τις οποίες οι προτεινόμενες δραστηριότητες για την ένταξη των μεταναστών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους.
Να προσφέρει μια νέα δυναμική στην κοινωνία και οικονομία της Κύπρου
Το σύνολο των προσεγγίσεων και μελετών έχουν κοινή συνισταμένη το γεγονός ότι οι μετανάστες μπορούν να προσφέρουν μια δυναμική ώθηση στις κοινωνίες υποδοχής, εφόσον η κοινωνική τους ενσωμάτωση πραγματοποιηθεί με ορθολογικό και βέλτιστα σχεδιασμένο τρόπο. Οι δραστηριότητες που θα περιλαμβάνονται στο Εθνικό Σχέδιο, επιδιώκουν να μετουσιώσουν κάτι που σήμερα φαντάζει ως πρόβλημα σε ευκαιρία. Οι μετανάστες διαθέτουν γνώσεις και δεξιότητες που μπορούν να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση των ικανοτήτων της κοινωνίας της Κύπρου και να ενισχύσουν την παραγωγική βάση ειδικά σε περιοχές με έλλειμμα εργατικού δυναμικού όπως για παράδειγμα οι αγροτικές περιοχές της Κύπρου. Για το σκοπό αυτό, οι δραστηριότητες που προτείνονται περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες που στοχεύουν να μετατρέψουν τη μεταναστευτική κρίση σε ευκαιρία οικονομικής ανασυγκρότησης.