Εταιρικό Σχήμα



Εγγραφείτε
Copyright 2020 © ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ | All Rights Reserved. / Powered by NETinfo
Το μεταναστευτικό φαινόμενο συνοδεύει όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Στον χώρο της ΕΕ, το ζήτημα είναι εξαιρετικά επίκαιρο τα τελευταία χρόνια και συνδέεται με την συνεχή προσπάθεια για την καλύτερη διαχείριση των μικτών προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, την προστασία των εξωτερικών συνόρων και την δίκαιη και αποτελεσματική πολιτική ασύλου. Αναπόσπαστο τμήμα της συνολικής μεταναστευτικής πολιτικής για την ΕΕ και κάθε κράτος μέλος της, είναι η χάραξη μιας ολοκληρωμένης πολιτικής και μέτρων στήριξης της διαδικασίας ένταξης των υπηκόων τρίτων χωρών.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρέθηκε μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση πρόσφατα, κατά τα έτη 2015 και 2016, που οδήγησε στην κορύφωση της μεταναστευτικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Με τον σταδιακό έλεγχο της έντασης των μεταναστευτικών ροών, η αποτελεσματική ένταξη των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες αποτελεί μία από τις μέγιστες προτεραιότητες.
Από το 2016 σημειώνεται μια συνεχής αύξηση των μεταναστευτικών ροών που σχετίζεται με το κλείσιμο του διαδρόμου των Ελληνοτουρκικών χερσαίων και θαλασσίων συνόρων. Ανάλογες πιέσεις δέχθηκε το νησί και την περίοδο 2004 – 2009, αμέσως μετά την ένταξη στην ΕΕ.Η Κύπρος παραμένει η πρώτη χώρα στις αιτήσεις ασύλου κατ’ αναλογία πληθυσμού μεταξύ των κρατών μελών της Ευρώπης αφού το 2020 , παρά την κρίση της πανδημίας έλαβε περισσότερες από 7,000 αιτήσεις ασύλου
Για την αποτελεσματική ένταξη η Κύπρος συνεχίζει να αξιοποιεί τους οικονομικούς πόρους του ΤΑΜΕ που με βάση το νέο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα αυξηθούν.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να ενεργήσει σε πολιτικό επίπεδο πιο συνεκτικά στο πλαίσιο της αλληλεγγύης και της ισότιμης κατανομής βαρών. Συνεπώς η ενδυνάμωση των πολιτικών υποδοχής και αποτελεσματικής ένταξης μέσω ενός Εθνικού Σχεδίου, θα ενισχύσουν και την πολιτική θέση της Κύπρου εντός ΕΕ.